Athene

Het Parthenon
Deze aan Athena opgedragen tempel werd tussen 447 en 438 v. C. gebouwd door de architecten Iktinos en Kallikrates, op de resten van een pre-Perikleïsche tempel. Het wordt gepast beschouwd als het hoogtepunt van de Dorische architectuur. Binnenin stond een monumentaal beeld in goud en ivoor van de godin Athena. De naam ‘Parthenon’ verwijst naar de kamer waarin het beeld zich bevond.

Het Parthenon heeft een exterieure colonnade van acht Dorische zuilen aan elk uiteinde en zeventien aan de zijkanten. De cella (het ommuurde deel van het gebouw) is wat kleiner dan gewoonlijk om ruimte te creëren voor een tweede kamer die dienst deed als schatkamer van de tempel. Binnenin de hoge cella stond het grote beeld van Athena, dat omringd werd door een twee verdiepen tellende Dorische colonnade. Aangezien er geen ramen waren, werd het gebouw voorzien van licht via de hoge deuropening en door olielampen.

Onder supervisie van Phidias werd het Parthenon versierd met sculptuur. De metopen (rechthoekige panelen boven de zuilen) geven verschillende mythologische scènes weer : de Trojaanse oorlog, de strijd van de Atheners tegen de Amazones, de Lapithen tegen de Centauren en de goden tegen de reuzen. Op de fries boven de tempel wordt de Panathenaïsche processie afgebeeld. Bij deze jaarlijkse viering begeleiden Atheense jongens en meisjes het nieuwe kleed voor het beeld van Athena van Eleusis naar de Akropolis.

oostpediment

De twee pedimenten van de tempel zijn versierd met mythologische scènes. Het oostelijke pediment, boven de hoofdingang, geeft de geboorte van Athena weer, terwijl op het westelijk pediment de strijd tussen Athena en Poseidon om Athene afgebeeld wordt. De sculptuur van de pedimenten is slechts fragmentair tot ons gekomen. Binnenin het Parthenon, in de cella, zou een enorm goud en ivoren (chryselephantine) beeld van Athena gestaan hebben. Het was vervaardigd door de beroemde beeldhouwer Phidias.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *