Delische Bond

Thema Artikelen > Delische Bond

De Delische Bond was opgericht om de Perzen, na de Perzische oorlog, voor altijd buiten de grenzen te houden. Alle gebieden gaven geld, dat werd opgeslagen in Delos.

Vooral Athene gebruikte dat geld om zich sterker te maken met wapens en vloot. Een andere grote Griekse stad, Sparta, was hierdoor bang geworden. Misschien wilde Athene wel Sparta aanvallen ?

Daarom besloot ook Sparta bondgenoten te zoeken. Uiteindelijk waren er 2 grote partijen in Griekenland : De bondgenoten van Sparta en die van Athene.

Het machtige Sparta had nu zijn eigen bond : de Peloponnesische Bond. In 431 v.Chr. brak er oorlog uit tussen Sparta en Athene. Athene had vooral een betere vloot, maar Sparta had een sterker landleger. Uiteindelijk won Sparta, vooral omdat ze de Ionische steden aan Perzië had beloofd. Ze deden dit om geld te krijgen van Perzië. Deze oorlog wordt de Peloponnesische oorlog genoemd.

Griekse soldaten werden hoplieten genoemd.
De Spartaanse hoplieten waren goed getrainde krijgers. Ze waren keihard. Soms sloeg de vijand al op de vlucht als ze de schilden zagen van de Spartanen. De omgedraaide V was een L voor Lacedaemonië, Sparta’s gewone naam. Als hoplieten in rijen naast elkaar aanvielen, noem je dat een falanx. Een falanx was meestal 8 rijen dik, beschermd door een muur van schilden.

Hoplieten droegen een lange lans en een kort ijzeren zwaard voor man-tegen-man-gevechten. De lans (speer) was 2 tot 3 meter lang. De helm op het plaatje hierboven is een Corintische helm, het zwaard was 70 cm lang.

Een Griekse soldaat droeg dit borstpantser ter bescherming van zijn bovenlichaam tijdens het gevecht. Het bestaat uit 2 bronzen platen, die de vorm hebben van het menselijk lichaam. Ze werden aan de zijkanten vastgezet met leren riemen. Een Griekse soldaat die tot het voetvolk behoorde werd vanwege zijn schild (hoplon) een hopliet genoemd. Hij moest zijn eigen spullen en wapens zelf betalen. Zijn ronde schild en zijn helm waren gemaakt van brons. Soms droegen hoplieten ook beenbeschermers (scheenplaten).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.