Melos

Plaatsen > Melos

Melos is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee, een van de Cycladen, en ligt ten zuidwesten van het eiland Kimolos. Milos is een nog altijd rustig Cycladen-eiland, maar wél met het vliegtuig bereikbaar.

Melos is 150 km² groot en heeft zo’n 4500 inwoners. Net als Santorini is het eiland vulkanisch van oorsprong. Warme bronnen en zwaveluitstotingen getuigen van de vulkanische activiteit. Dit is van economisch belang voor de winning van delfstoffen: de bodem levert o.m. zwavel, aluin, gips en zout. 

Er worden ook zuidvruchten, olijven en katoen op Melos verbouwd. De voornaamste haven is Adamas, in het westen van het eiland Melos. Op enkele kilometers afstand van Adamas bevindt zich ook het vliegveld van het eiland Melos.

Bij opgravingen werd hier o.a. in 1820 de beroemde Venus van Milo gevonden (eigenlijk Aphrodite van Melos, thans in het Musée du Louvre te Parijs).

Uit archeologische opgravingen blijkt dat het eiland reeds in het neolithicum bewoond was. In de Minoïsche tijd leverde Melos vulkanisch glas (obsidiaan) voor de vervaardiging van siervoorwerpen aan Kreta. Na de komst van de Doriërs in Griekenland (ca. 1100 v. Chr.) werd het eiland vanuit Laconië gekoloniseerd.

Tijdens de Peloponnesische Oorlog, toen Melos weigerde zich bij de Delisch-Attische Zeebond aan te sluiten, stuurde Athene in 416 v. Chr. een strafexpeditie. Thucydides vertelt hoe de Atheense gezanten eerst onderhandelden op hooghartige en cynische toon; toen de Meliërs echter weigerden het hoofd te buigen voor het Atheense imperialisme, werden alle mannen gedood en de vrouwen en kinderen als slaven weggesleept. Naar aanleiding van deze humanitaire ramp schreef Euripides zijn tragedie “Trojaanse vrouwen”.

Melos kent vele prachtige verlaten stranden. Het kan stevig waaien op dit vulkanische eiland, dus ideaal voor watersporters.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.